TrabantBG.eu
21 Май 2019, 09:36:54 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: ,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."
 
   Начало   Галерия Календар Приятели Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: [1] 2 3 ... 10
 1 
 -: 20 Май 2019, 09:12:55  
Започната от pikaso906 - Последна публикация от doctorZizi
тлф ми го имаш- обади се след 24.05.

 2 
 -: 20 Май 2019, 02:41:18  
Започната от barkas1000 - Последна публикация от siso
Тази огромна шайба на единия шенкел е някакво побългаряване и я махнаш.

Последователността на захвата на вилицата за горните две втулки е:
Тънки дистанционни шайби, широка голяма шайба, федер шайба, гайка.

Долу е:
Тънки дистанционни шайби, широка шайба, голяма коронна гайка, шплент за законтряне на гайката.

Тънките дистанционни шайби се слагат за да може да имаш минимален луфт, когато стягаш след тях, за да може да се върти втулката. Колко точно шайби да сложиш няма как да ти кажем, всяка втулка е за себе си и се гонят десети от милиметъра. Това ще прецениш при сглобяването. В зелената книга пишеше какъв е допуска.

Райбероването е ключов момент и много внимавай там. Сглобено трябва да се върти на ръка със лек зор без да е гресирано.
Ако ги направиш да се въртят трудно, няма да отпуснат с времето. Ако са хлабави ще се разбият бързо пак.
Болтовете - осите, около на които се въртят втулките в ниската си част ще са по-широки, защото там втулките не въртят. Тази ниска част на осите трябва да я заравниш и имаш предвид при райбероването, че да не стане в началото добре, пък като я вкараш докрай да разлуфти. Ако осите са много криви ги смени.
Размера на о-пръстена може да премериш с шублер и да си вземеш подходящ.

Лагерите на шенкела отпред за новия модел, какъвто е твоя като гледам снимките, от външна страна има семеринг, зад него има зегерка, махаш ги двете и лагера се избива най-добре на преса от вътрешната страна навън. После обратно се събира. На новия модел има 1 лагер, на стария има 2.  Ти си прочел това, което важи за стария модел и сега си обръкан.

Маншоните на полуоската си ги пази като очите. Ако не са скъсани и течащи, НЕ ГИ СМЕНЯЙ. Това, че са напукани не им пречи.

 3 
 -: 20 Май 2019, 01:36:43  
Започната от pikaso906 - Последна публикация от pikaso906
Такаааа. Изобретението е почти към края си, но се появи проблем с кормилната рейка.  Блокира по някога. Все едно воланът е заключен. Което ще доведе до катастрофа, ако стане в движение, не искам да се случи на финалната права за това ми трябва нова кормилна рейка. Както и ревизия на спирачките. Кой ще се наеме с тази задача? Виждам, че тук има хора които реставрират Трабанти така, че се надявам някой да се отзове.  (Trabant Flag)

 4 
 -: 19 Май 2019, 09:34:06  
Започната от barkas1000 - Последна публикация от doctorZizi
най- после се появи и ти Смях/Laughing а за снимките- тази шайба от последната снимка не е от тази кола, защо е сложена там не мога да кажа, вероятно обират някакъв луфт, а защо???

 5 
 -: 19 Май 2019, 06:40:55  
Започната от barkas1000 - Последна публикация от barkas1000
Тъй като не разбрах, как да качвам и  коментирам повече снимки в един пост ще пиша поотделно.
Първата е на лявата долна опора на шенкела, а втората е  на дясната.
На дясната се вижда една доста голяма шайба, която отсъства на лявата.
Така че ме интересува какво и в каква последователност се разполага на горната и долната опори на шенкела? Има ли разлика между дясната и лявата страни? Днес вече пресовах втулките и утре ще търся райбер, за да  ги докараме на размер.
На долната опора от лявата страна липсваше едната от вътрешните шайби на долното окачване на шенкела, тези който обират луфта. От какъв материал са и какви са им размерите?
Какви са размерите на О-пръстените, който се разполагат във V-образния улей между вилката и шенкела, както и на долното окачване?
Как се избиват лагерите на главината и има ли нещо между тях? В книгата пише,че се  запресова само външния лагер, а вътрешният се набива на карето. Това така ли е или не съм разбрал правилно?

Въпросите станаха доста, имам и още  Headbang! Очаквам коментарите ви с надежда да си изясня ситуацията и да продължа със събирането на предницата! (Trabant Flag)

 6 
 -: 19 Май 2019, 06:33:31  
Започната от barkas1000 - Последна публикация от barkas1000
Дойде време най-сетне да се превърна от постоянен наблюдател на форума в по-активен участник. И така историята е следната: Първата ми кола в живота в далечната 1993 година беше Трабант 601 S-много мечтана,невъзможно от магазина и разбира се втора ръка. Машинката беше доста изтормозена, 6 волтова и ми създаваше доста проблеми,но това не помрачи любовта ми към марката,просто го отдадох на лош късмет и липса на какъвто и да е опит. Разделих се с нея след около 9 месеца, трябваше ми по-голяма кола. Вирусът обаче остана. И така допреди година и половина. При навършването на поредния ми юбилей,съпругата ми удовлетвори мечтата ми и ми подари Трабант комби,произведен 1989 година. За комби си мечтаех още от времето на първия ми Трабант. А и цвета на новата придобивка съвпадаше с мечтата от онова време-зелен. По различни причини през тази година и половина нямах много физическа възможност да се занимавам с колата,но сега съм се заел сериозно и ми се иска в най-скоро време да я подкарам.
Първото,което трябваше да направя и ремонтът на спирачната система.Колата беше стояла доста време без да се кара и естествено спирачните цилиндри бяха клеясали. Смених гумичките, но спирачната помпа се оказа ,че не функционира. Сменях и гумичките,но така и не тръгна. Купих помпа втора употреба и всичко си дойде на мястото. Започна внимателно опознаване на колата на пътя,разбира се на много къси разстояния. При тези пътувания усетих едно блъскане в предницата. Повдигнах предните колела и се оказа,че втулките на шенкелите са разбити.
И ето това е истинското начало на техническо запознаване с колата и самостоятелен ремонт. Започвайки разглобяването смятах,че  ще разглобя предното окачване, ще подменя износените части и ще събера всичко отново. Да но не се получи така. Голямата ми изненада беше,че от лявата и дясната страна шенкелите бяха комплектовани по различен начин. Поразрових се из литературата, имам каталог за резервните части на Трабант, но оттам объркването стана още по-голямо. Каталогът ми е стар и със сигурност в конструкцията се внесени доста изменения до производството на моя автомобил.
И така!Ще се опитам да качвам снимки на първоначалното състояние на предното окачване и ще съм ви благодарен, ако коментирате това,което виждате и ми помагате с информация!
Първата снимка е от захващането на дясната вилка на ресора, а втората е от лявата.Вижда се,че има разлика във вида и броя на елементите.

 7 
 -: 13 Май 2019, 09:48:11  
Започната от doctorZizi - Последна публикация от doctorZizi
от 2014 г . до сега не съм писал за Барзи, но ето , че отново дойде ред и за него. Преди пет- шест дни се наложи да демонтирам лостовата система на Барзи, за да се възстанови един друг Баркас и... реших, че е крайно време да обърна внимание и на него. И така след демонтажа на една дреболия се започна и сериозната работа.
 Ден първи.


ден втори


Таблото падна и под него...


чисто ново оригинално жило за съединител


На третия ден вече и вратите бяха паднали


даже и стъклата...


... и кабината тръгна да бяга......и стигна до каросерията...


а от долу положението никак не е розово


и стигнах дотук


скоро още...

 8 
 -: 10 Май 2019, 10:17:11  
Започната от siso - Последна публикация от siso
Аз безир исках да напиша, с каквото ги намазах, ама защо съм написал лак ? Смях/Laughing

 9 
 -: 10 Май 2019, 09:49:16  
Започната от siso - Последна публикация от doctorZizi
Корите трябваше да ги намажеш първо с безир, защото прониква по- дълбоко и след това с лак. Защо не свали щипките, за да намажеш мах до кожата?

 10 
 -: 09 Май 2019, 08:16:32  
Започната от siso - Последна публикация от siso
С пребоядисването и на резервоара, вече всичко под капака е готово.
https://photos.app.goo.gl/vwrdt4FdgTUWqzB56

С вратите на корите имах проблеми.
Трудно намерих резервна за дясната врата, защото за разлика от по-новия модел, тука е едно цяло парче кожа.
Ето я как изглеждаше шофьорската:
https://photos.app.goo.gl/MxK1tND33DtSwVD48

Забъркаха ми боя за кожа, като сравних новия цвят по корите. Доста добре се получи.
И волана е вече опакован с паракорд въже, вместо с гуменото, което идва с калъфа. А волана е опакован, защото се беше напукал и разпадаше бакелита и този беше единствения, който успях да намеря.
За да го спася, първо го шпакловах с полиуретаново лепило -  с каквото лепя калниците. После го омотах с гумена изолационна лента и отгоре ей тоя калъф. Също съм доста доволен как стана.
https://photos.app.goo.gl/hQrVYhrZvcaFKPWeA

Със същата боя направих и сенниците, които за модела и от двете страни са в този бежов цвят. Както и кожата на задните кори.
https://photos.app.goo.gl/q8WfQDdfTA2uEuex5

Преди да сложа корите ги намазвам с лак за дърво. Да не попиват влага и да се кривят допълнително.
https://photos.app.goo.gl/2iWKb4tsPHDtWzt5A

С тези дейности приключва моята работа.
Остава да му купя едни нови гуми и да дам седалките за претапициране.
Както и естествено да ида до КАТ за смяна на талоните и попълване на новия цвят.


Страници: [1] 2 3 ... 10
Powered by PHP Powered by PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Валиден XHTML 1.0! Валиден CSS!